Sleth extends postmodern town hall in Denmark with curving glass volumes

Search results:

Sleth extends postmodern town hall in Denmark with curving glass volumes

Scooped glass wings form this extension designed by Danish studio Sleth for a postmodern town hall in Tønder, southern Denmark.

tonder-townhall-extension-renovation-sleth-architecture-infrastructure-denmark_dezeen_2364_col_4

Sleth won a competition to extend and renovate Tønder Townhall, which was originally designed by Danish modernist Jakob Halldor Gunnløgsson.

Completed in 1981, the patterned brick building is considered locally to be of postmodern style.

Tonder Townhall extension and renovation by Sleth

The 3,000-square-metre extension intentionally contrasts the linear brick building with its bright white colouring and concave facades – a reference to the curve of a nearby river.

Long strips of glazing set vertically into white frames face out into the marsh landscape of the site.

Tonder Townhall extension and renovation by Sleth

The four-sided wing angles away from either end of the existing building to enclose a 1,100-square-metre courtyard between the old and new parts of the structure.

Tonder Townhall extension and renovation by Sleth

"The concept for the proposal is a dialogue between the brutality and heaviness of the original building, and lightness and delicacy of the new building," said the architects.

"The project is not creating two competing buildings, but two parts of the whole that works together and supplement each other."

tonder-townhall-extension-renovation-sleth-architecture-infrastructure-denmark_dezeen_2364_col_5

"The extension of the original Tønder town hall is based upon the juxtaposition of the historical town hall – a classical public office building with corridors and offices, reception and a central arrival hall – and an addition that brings in something new, a distinctly open and transparent public house," they added.

tonder-townhall-extension-renovation-sleth-architecture-infrastructure-denmark_dezeen_2364_col_9

Red brick was used to pave the inner courtyard and ground floor of the extension, referencing the construction of the building it is affixed to.

Inside, the a layout designed to be non-hierarchical provides socialising space for employees.

tonder-townhall-extension-renovation-sleth-architecture-infrastructure-denmark_dezeen_2364_col_13

Sleth has offices in Aarhus and Copenhagen. The firm's previous projects include an office block in Aarhus with a cracked concrete facade and external staircase.

Photography is by Rasmus Hjortshøj of Coast.


Project credits:

Architect: Sleth
Engineer: Søren Jensen Engineering Consultants
Landscape architect: Sleth
Client: Tønder municipality

More images and plans

Stair plan
Ground floor plan
First floor plan