Bartlett students propose self-supporting pavilion made from felt

Bartlett students propose self-supporting pavilion made from felt

A group of MAarch students from the Bartlett School of Architecture have devised a method of turning felt into load-bearing structures that they hope to build into an fabric pavilion.

The Flextiles project focused on developing a design system using a composite of felt fibres and expandable foam for reinforcement.

Flextiles by the Bartlett School of Architecture

Students Noura Mheid, Hameda Janahi, Minzi Jin, Zoukai Huo found inspiration in the traditional craft of felt-making as well as the differential growth patterns found in nature – which is what gives their finished structures their distinctive, seaweed-like curls.

After exploring the load-bearing potential of these structures by crafting them into chairs they could sit on, they finished the project by presenting a fabric wall unit. The unit forms one side of what they hope they can one day extend into a full pavilion.

Flextiles by the Bartlett School of Architecture

Their process stands in contrast to most current fabric architecture, which usually features soft fabric attached to a support structure. The Flextiles structures can be soft in some places and hard in others, transitioning smoothly from one to the other.

"Unlike traditional uses of fabric in construction, this technology introduces a new perspective on how to integrate structure into a soft material such as fabric and go beyond the typical disintegration between the draping of fabric onto a completely segregated support," Mheid told Dezeen.

Flextiles by the Bartlett School of Architecture

"By taking advantage of the hidden potentials of customising textiles to increase overall performance and structural ability, such a flexible material composite can create self-standing, lightweight structures that redefine the use of fabric in architecture as a whole," she continued.

The students fabric architecture as particularly useful for spaces where it might be desirable to block out light or sound. Felt's sound-absorbing properties are already widely recognised, and it is having a resurgence in office furniture as a way to dampen noise in open-plan offices.

Flextiles by the Bartlett School of Architecture

"Functions such as museums, office spaces, theatres could all be redefined with more unique spatial and visual experiences," said Mheid.

"Eventually, the final designed pavilion explored these aspects into a leisure centre to create a relaxed environment for visitors to enjoy the sunlight and have a sense of scale and tranquility within the hustle and bustle of the London atmosphere."

Flextiles by the Bartlett School of Architecture

Furthering another Bartlett project that saw students make tubular furniture using a felt resin composite, the Flextiles structures are developed with the assistance of digital modelling tools and robotic sewing machines.

The curly Flextiles forms were generated through parametric modelling software, allowing the students – part of Bartlett's MArch Architectural Design postgraduate programme – to experiment with various thicknesses and layers of material.

Flextiles by the Bartlett School of Architecture

When it came to designing the chairs, the group first used the software to create a pattern for the frame, then put it through a load analysis step that would optimise its positioning to bear the weight of sitter. The curly-edged surface was modelled on top of that.

An ABB 120 robot prepared fabric for use in the process by interlocking fibres into felt sheets. The team then constructed models manually, sewing patterns into the felt sheets, laid flat, to create an inner tubular structure.

Flextiles by the Bartlett School of Architecture

They embedded this tubular structure into further coats of fibres, using wet felting techniques to fuse them together. They then arranged the model into a three-dimensional shape within a bonding box, and at this point inserted the expandable foam to reinforce the structure.

The students used similar digital modelling to craft their pavilion proposal, which they've imagined sitting in London's Hyde Park at the location of the annual Serpentine Pavilion. They are exploring substituting the foam with concrete for such a large-scale project.

Project credits:

Team members: Noura Mheid, Hameda Janahi, Minzi Jin, Zoukai Huo
Supervisors: Daniel Widrig, Soomeen Hahm, Stefan Bassing, Igor Pantic

More images and plans

Flextiles by the Bartlett School of Architecture
Flextiles by the Bartlett School of Architecture
Flextiles by the Bartlett School of Architecture
Flextiles by the Bartlett School of Architecture
Flextiles by the Bartlett School of Architecture
Flextiles by the Bartlett School of Architecture
Flextiles by the Bartlett School of Architecture
Flextiles by the Bartlett School of Architecture