Harvard University building

Hydroformed steel lattice wraps Harvard building by Behnisch Architekten

The Boston office of Behnisch Architekten has completed a massive academic building on a new campus for Harvard University that features the "world's first hydroformed stainless-steel screen".

The Science and Engineering Complex (SEC) is part of Harvard's new Allston Campus, which is located just across the Charles River from the university's main campus in Cambridge. The building sits on a five-acre (two-hectare) site along Western Avenue, a key thoroughfare.

Hydroformed steel lattice screen
The building is wrapped by a hydroformed steel lattice screen

The research and teaching facility houses the John A Paulson School of Engineering and Applied Science. It accommodates people working in a range of fields, such as robotics, bioengineering, applied physics and mechanical engineering.

The building is designed "to inspire learning and scientific discovery while showcasing sustainability".

Behnisch Architekten building
Behnisch Architekten completed the project for Harvard University

"Its forward-looking design reflects the advanced, world-class spatial and technological solutions of its faculty and staff who are meeting the complex, changing requirements of scientific inquiry," said Behnisch Architekten, which is based in Germany.

The complex encompasses 544,000 square feet (50,539 square metres) and is roughly rectangular in plan.

Three volumes
Three volumes are connected by glazed, multi-story atria

A broken-up massing helps reduce the building's visual heft. Rising eight levels, the facility is composed of three volumes connected by glazed, multi-storey atria.

"This creates a visual rhythm along the nearly 500 feet of street frontage analogous to more traditionally scaled structures, while maintaining the continuity of the program in a single building," the team said.

Latticed building by Behnisch Architekten
The exterior has a layered appearance

The exterior has a layered appearance that is meant to establish an identity for the complex while also calibrating its scale.

The upper portion features the world's first hydroformed stainless-steel screen, according to the architects. Hydroforming is a special type of die moulding in which metal is formed using highly pressurised fluid.

Harvard building staircase
Eight levels make up the vast building

The screen was precisely designed to mitigate solar heat gain during warm months while allowing sunlight to penetrate during the winter.

"The screen also reflects daylight towards the interior while maintaining large view apertures," the team said.

Interiors of university building
Flexible spaces foster collaboration and interdisciplinary working

Lower portions of the buildings have different facade treatments, including long-span glass walls and ribbon windows.

Shading elements help modulate solar exposure, and operable windows in several areas allow for natural ventilation.

Exposed concrete floors
Behnisch Architekten added exposed concrete to interior spaces

Within the building, the team aimed to create flexible spaces that foster collaboration and interdisciplinary working.

The floors closest to the street hold classrooms, maker spaces, teaching labs and amenity areas. Glazed openings put student work on display while also helping connect the building to the surrounding community.

The lower level also has a cafe and a stepped seating area that looks toward a courtyard.

Laboratories are found on upper floors, where they are afforded more privacy and security. Multi-level lounges are situated between the research blocks. Labs were designed to change as needed.

Latticed screen
The latticed screen creates playful shadows inside

"Modular, flexible laboratory environments, smart zoning of highly ventilated zones from dry spaces, and robust delivery of centralised lab services ensure the adaptability of the space for decades to come," Behnisch Architekten said.

For interior finishes, the team used materials such as exposed concrete and glass to create an open atmosphere. Wood was used for flooring, stairs, seating areas, work bars and benches.

Simple interior finishes
Wood was used to create seating areas, work bars and benches

The complex has a broad array of sustainable elements, including shading devices, natural ventilation, solar panels, vegetated roof terraces, and efficient systems for lighting, heating and cooling.

The project has achieved LEED Platinum certification from the US Green Building Council.

LEED Platinum building
The project has achieved LEED Platinum certification from the US Green Building Council

It also has earned certification from the Seattle-based International Living Future Institute under its Living Building Challenge – one of the most rigorous green-building certification programmes in the world. The interior spaces have earned "petal certification" in the categories of materials, beauty and equity.

Behnisch Architekten was started in 1989 by Stefan Behnisch and today has offices in Stuttgart, Munich and Boston.

Ribbon windows
Lower portions of the building feature ribbon windows

Other projects by the firm include the renovation and expansion of a business school at Portland State University, and the design of a German energy laboratory with walls made of translucent polycarbonate panels.

The photography is by Brad Feinknopf.


Project credits:

Architect: Behnisch Architekten, Boston
Architecture team: Stefan Behnisch, Robert Matthew Noblett (partners in charge); Erik Hegre, Christine Napolitano (project leaders); Piper Ainsley, Chup Chiu, Michael Cook, Magdalena Czolnowska, Yewon Ji, Michelle Lee, Heinrich Lipp, Jaime Sevilla Lugo, Niki Murata, Ryan Otterson, Chang-Ping Pai, Laetitia Pierlot, Abigail Ransmeier, Abhishek Sakpal, Christian Voermann, Martin Werminghausen (project team)
Climate engineer: Transsolar Inc
Code consultant: Code Red Consultants
Facade consultant: Knippers Helbig
Laboratory planner: Jacobs Laboratory Planning Group
Landscape architect: Stephen Stimson Associates Landscape Architects
LEED consultant: Thorton Thomasetti
Lighting designer: Bartenbach GmgH, Aldrans; Lam Partners
MEP/fire protection engineer: van Zelm Heywood & Shadford
Signage/graphic designer: Ockert und Partner
Structural engineer: Buro Happold
General contractor: Turner Construction Company
Ceiling contractor: Allan Construction
Concrete contractor: S & F Concrete
Drywall contractor: Central Ceilings
Facade contractor: Josef Gartner GmbH/Permasteelisa North America Corp
Flooring contractor: Allegheny Contract Flooring
Landscaping contractor: Brightview Landscape Development
Steel contractor: Cives Steel Company

More images and plans

Ground floor plan
Ground floor plan
Level 4 floor plan
Level 4 floor plan
Harvard Building
Harvard Building
Harvard Building
Harvard Building
Harvard Building
Harvard Building
Harvard Building
Harvard Building
Harvard Building
Harvard Building