Exterior of house by DeDal Architectes

DéDal Architectes creates angular brick home in Belgium

Skinny grey bricks cover the angular exterior of this house in Belgium, which local studio DéDal Architectes designed to "rupture" its more traditional surroundings.

Located in Nethen to the east of Brussels, the home was created for a family on a corner plot between the village and a nearby area of woodland.

Brick house appearing from behind greenery
DéDal Architectes has created a brick-clad home in Nethen

This dual condition informed the organisation and shape of the home, which DéDal Architectes said "closes" and "expands" depending on its orientation and views.

"Both the particular configuration of the site and the peri-urban stylistic context of 1960s housing led us to question the meaning of integrated architecture," explained the studio.

Angular house in Belgium
It has an angular form

"Between mimicry, reference and rupture, this project proposes to take advantage of the constraints but also of the potential of the environment," DéDal Architectes continued.

"The architectural response wants to be both anchored in its physical and cultural environment but also singularly in rupture with them."

Open-plan kitchen and living room by DéDal Architectes
The home is centred around a living area

The home is split across two floors and into three sections, planned around a double-height living area at its centre that sits beneath a steeply sloping section of the roof.

Overlooked by a glazed balcony on the floor above, the central space is flanked by a kitchen-diner and study on the ground floor and by the main bedroom and two smaller bedrooms on the first floor.

"The tripartite composition of the house organises the entire programme around the core of circulation and a void, accentuating the visual connections between the day and night areas," said the studio.

DéDal Architectes designed the form of the home to sweep upwards to open up the bedrooms areas, and downwards towards the bathrooms and the plywood-lined circulation and storage space at the home's centre.

Children playing in white-painted living area
Its plan is split across two levels

Large windows are positioned to capture views of the village and woodland on either side, and a glazed corner in the living room opens onto an outdoor seating area.

Rather than separate the downstairs areas with walls, they are demarcated by their differing heights and contrasting material finishes, such as wooden ceilings in the study and deep green cupboards and counters in the kitchen.

Interior of hallway at Belgian house by DéDal Architectes
Plywood lines the circulation spaces

"Despite the apparent plan openness, each space is defined and has its own identity ensured by variations in heights, views and materials," said the practice.

Many studios working in Belgium respond to its typical domestic architecture with contemporary interpretations.

In Flanders, Veld clad a blacksmith's workshop in black metal and connected it to a 1950s home and Atelier Tom Vanhee added a pair of gabled wooden extensions to a brick farmhouse.

The photography is by Stijn Bollaert.

More images and plans

Floor plan of Belgian house by DéDal Architectes
Floor plan
Floor plan of Belgian house by DéDal Architectes
Floor plan
Section of Belgian house by DéDal Architectes
Section
Exterior of Belgian house by DéDal Architectes
Interior of Belgian house by DéDal Architectes
Interior of Belgian house by DéDal Architectes
Kitchen with green cabinetry
Kitchen with green cabinetry
Interior of Belgian house by DéDal Architectes
Interior of Belgian house by DéDal Architectes
Interior of Belgian house by DéDal Architectes
Interior of Belgian house by DéDal Architectes
Exterior of house by DeDal Architectes
Interior of house by DeDal Architectes
Exterior of house by DeDal Architectes
Interior of house by DeDal Architectes