BTV Branch Innsbruck
by Rainer Köberl

| 3 comments
 

A chequerboard of solid and void cloaks the tapered glass walls of this bank in Innsbruck by Austrian architect Rainer Köberl (photographs by Lukas Schaller + slideshow).

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

The four-storey building, for European bank BTV, has a steeply gabled profile that creates enough height for two more storeys than are usually permitted in the area by local planning authorities.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

The fibre-reinforced concrete panels function like louvres to moderate the daylight passing into the building.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

Below the chequered screen, a wall of concrete surrounds the ground floor, with windows in the shape of overlapping circles.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

The bank occupies the ground and first floors of the building, while the two upstairs floors are rented by a doctor and a shipping company.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

We've featured a few interesting banks on Dezeen, including one with cardboard meeting rooms.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

See all our stories about banks »

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

Here's a project description from the photographer:


Black and white squares cover the building in a regular pattern. It suggests a chessboard, but also has something of the white snow-covered mountains that surround Innsbruck.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

What really inspired Rainer Köberl for this new building on the edge of town he did not divulge to me. But one thing is for sure: he succeeded in making a strong statement.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

He created a building that can hold its own in an urban architectural jumble without having to resort to great formal contortions.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

We are standing on Mitterweg, a street extremely busy with both car traffic and pedestrians. A building supply store, even several large supermarkets, schools, residential buildings and commercial enterprises extend along its right and left sides.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

The Vier Länder Bank, known as BTV for short, wanted to have a new building for a branch built here on Mitterweg and held a competition by invitation for its design.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

The jury was chaired by the Viennese architect Heinz Tesar, who had built the head office for BTV, the so-called Stadtforum (completed in 2006), in Innsbruck’s historic centre.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

In the course of the competition, the bank realised the property was actually too small for its needs and it did not award a prize. After being able to purchase an additional small lot adjoining the property, it invited the same participants to a second round.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

That provided the Innsbruck architect Rainer Köberl a good opportunity to give his design an edge. He kept the pointy cap-like shape rising up to a peak, but proposed a different material for the facade and was able to win the competition.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

The striking feature of this bank building is its steeply rising roof – Köberl wanted to make the building as tall as possible so it is not swamped by the surrounding urban architectural jumble. Actually, only two storeys are allowed in this location.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

Site plan - click above for larger image

That is why the body of the building bends sharply towards the roof ridge from the second storey upward. Underscoring the shape is the striking pattern of the facade.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

Ground floor plan - click above for larger image

Like a chessboard, the outer skin consists of square, concrete-coloured panels made of fibre-reinforced concrete alternating with black air holes of the same size. In order to be better able to gauge the size of the individual panels, Köberl recounts, he went to Vaduz. There, Hans Jörg Göritz had realised a similarly steeply rising form of roof ending in a point for the Landesforum and Landesparlament (parliament) of the principality of Liechtenstein, though in this case of small-sized bricks.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

First floor plan - click above for larger image

Using the measurements of the bricks, Köberl was then able to count up and calculate what seemed to him the right size of panel for his own building. Behind the facade’s outer skin, the reinforced concrete structure with glazing all around tapers towards the top like a stepped pyramid. A 60-centimetre-wide steel maintenance balcony is positioned between the glass skin and outer skin of the facade.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

Second floor plan - click above for larger image

Attached to it are steel struts which, in turn, hold the fibre-reinforced concrete panels. From the outside this net house allows hardly any views of the interior. From indoors, on the other hand, the dark squares scarcely obstruct the view out – better still, they help shut out the ugly neighbouring buildings and allow the focus on beautiful sights such as the silhouette of the mountains.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

Third floor plan - click above for larger image

A concrete wall beginning its gradual ascent parallel to the garage entrance wraps once around the whole building at a certain distance from it, but then comes into contact with it on the east side after all.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

Section - click above for larger image

Round windows are cut into the wall here; they provide views into and out of the more public part of the bank. Everywhere else the wall protects the offices from direct view but, because it is at a distance, it lets enough daylight indoors and creates a small inner court planted with greenery.

BTV Branch Innsbruck by Rainer Koberl

Section - click above for larger image

The bank occupies the ground floor and the first upper storey. Downstairs are the staff offices, reception counter and self-service area. Upstairs are meeting rooms and a small terrace, popular for private telephone calls or short breaks for smoking. The bank rents out the top two storeys to a doctor and a shipping company respectively.

  • Wolfgang

    Very nice job with fibre-cement panels!

  • http://www.render-arquitectura.com Raul Alfaro

    Really nice work space. Very good work in plant and section of the building. Good idea the use of facade like a textile element, nice game of lights and shadows. Inner spaces with beauty use of material, textures and color, really nice furniture with design and modern style. Very good job.

  • Muna Imani

    In my opinion, I dislike this project in how they chose the exterior facade, which doesn’t seem like an office building or bank. Black and white pattern indicates other function and loses the value of the functional space that they use, which is a bank.