OLS House by
J. Mayer H.

| 15 comments
 

The rounded forms of this house near Stuttgart by German studio J. Mayer H. conjure up images of a dinosaur's head with big eyes and bared teeth (+ slideshow).

OLS House by J. Mayer H.

Named OLS House, the three-storey concrete residence is positioned on a sloping site in a suburban neighbourhood and functions as the home for a family of four.

OLS House by J. Mayer H.

The clients asked J. Mayer H. to bring the view of the nearby valley into the house, so the architects added a line of floor-to-ceiling windows that wrap around the front corners. This glazing and the railings in front look like the teeth of the building, while rounded windows on either side look like huge eyes.

OLS House by J. Mayer H.

The house was constructed from reinforced concrete, then coated with two different shades of render to emphasise the rounded forms of the walls and roof.

OLS House by J. Mayer H.

A discrete entrance is positioned on one side and leads directly into the centre of the house. Here, a curving concrete staircase winds between the floors, leading up from spas and utility rooms on the ground floor to living and dining rooms on the first floor and bedrooms on the top floor.

OLS House by J. Mayer H.

Each room is outlined by curving partitions and furniture is built into the walls, creating functional storage areas for residents.

OLS House by J. Mayer H.

The middle floor opens out to both a balcony along the front of the building and a terrace at the rear, while the second floor also features a small sheltered balcony.

OLS House by J. Mayer H.

German architect Jürgen Mayer H. founded J. Mayer H. Architects in 1996. One of the studio's best-known designs is the Metropol Parasol, a giant latticed timber canopy in Seville, while other projects include a knobbly observation tower between Turkey and Georgia and a foster home for children and adolescents in Hamburg, Germany. See more architecture by J. Mayer H.

OLS House by J. Mayer H.

Photography is by David Franck.

OLS House by J. Mayer H.

Here's some more information from the architects:


OLS HOUSE near Stuttgart, Germany

The new house is on a plot of land near Stuttgart, on a hillside with a generous view of the valley. The owners wanted a new home that would bring this view to life even inside of the building. The house is in a residential area with conventional developments, most of which date from the 1960s.

OLS House by J. Mayer H.

The new, 4-person family home is divided into an elevated ground floor with entrance area, utility room and spa, and a second floor with an open, flowing floor plan containing the living, dining and kitchen areas. Full-height glazing provides a free view of the valley and terrace looking over the garden area. Upstairs are the sleeping areas, dressing rooms and bathrooms. The central design element is a sculptural staircase that connects all three levels.

OLS House by J. Mayer H.

The house was built as a reinforced concrete construction. The facade consists of one heat-insulating compound system and an aluminum and glass facade. Slats and anti-glare sheeting provide integrated sun protection, protecting it against heat. All of the lightweight partition walls inside are made of drywall. The floor is a seamless layer of screed. The roof with the deep, recessed balcony was built with pre-weathered zinc plate cladding and is fitted with solar panels.

OLS House by J. Mayer H.

Team: Juergen Mayer H., Marcus Blum (Project Architect), Sebastian Finckh, Paul Angelier, Hugo Reis, Julian Blümle

OLS House by J. Mayer H.

Project: 2009-2011
Completion: September 2011
Client: Private

OLS House by J. Mayer H.

Architect on Site: AB Wiesler + Michael Gruber, Stuttgart
Structural Engineer: Gunter Kopp, Leutenbach/ Nellmersbach
Service Engineers: IB Funk und Partner, Leutenbach
Building Physics: Kurz&Fischer GmbH, Winnenden

OLS House by J. Mayer H.

Function: Private House, near Stuttgart, Germany
Site area: 891 sqm
Building area: 306 sqm
Total floor area: 488 sqm
Number of floors: 3
Height of the building: 10,43 m
Structure: reinforced concrete, brick, roof: steel
Principal exterior material: EIFS, glass, zinc, rooftiles
Principal interior material: wood, plasterboard, creative floor
Designing period: 08/09 – 04/10
Construction period: 04/10 – 09/11

OLS House by J. Mayer H.

Above: site plan

OLS House by J. Mayer H.

Above: ground floor plan

OLS House by J. Mayer H.

Above: first floor plan

OLS House by J. Mayer H.

Above: second floor plan

OLS House by J. Mayer H.

Above: long section

OLS House by J. Mayer H.

Above: front elevation

OLS House by J. Mayer H.

Above: side elevation

OLS House by J. Mayer H.

Above: rear elevation

OLS House by J. Mayer H.

Above: side elevation

  • Ugly

    Ugly as… (please insert swear word of your personal liking)

  • napoloeon

    The house that will never feel like home.

  • name

    An interesting interpretation of the traditional gabled houses that surround it. Probably a clever interpretation of the building regulations in this area also. I thought it turned out quite nice, but the mentioning of the dinosaur head as inspiration totally killed it for me.

  • Concerned Citizen

    I would like to hear feedback from the inmates.

  • Dan

    I might get a lot of dislikes for this, but I don’t mind this house. Fomalistic houses always seem to cause sh*t storms, because it’s easier to attack a form than a concept. But I see quite a lot concepts recently that are worse than the form of this building.

  • Peter scorer

    I don’t like the form. But there’s no denying the build quality is absolutely German top notch.

  • Elva

    House inspired by a Star Wars clone. Soulless also.

  • Lindy

    I disagree with most of the comments. I would love to live in this house. The future is here.

  • H-J

    A real Mayer H. I think it is quite unique that there are still architects nowadays where you can recognise the author with your eyes closed. His oeuvre is very consistent.

  • Manu

    OM NOM NOM NOM! These people are delicious!

  • jose

    It feels like a snake’s head.

  • Octavio

    “I want my house to look like a T-rex”

  • Gee

    I certainly am in the minority. I love the house and would move in in a nano-second.

  • clemens

    Jesus, how backwards are you haters?

  • Hector

    Hmmm, the staircase is interesting enough. But the demented chamfering of corners and surfaces elsewhere in the design feels glib.
    As usual, the exterior has huge pretensions of being uber-modern, but fails in the same way Daleks with toilet plungers as lethal weapons did.