Edison Residence student housing by Kanva
is clad with engraved concrete panels

| 7 comments
 

This Montreal student housing block by Kanva is clad with concrete panels that are engraved with historic pictures of the site (+ slideshow).

Edison Residence by Kanva

Kanva's student accommodation is located on a formerly vacant plot north of McGill University's Milton gates in the Canadian city.



Its facade features a sequence of stills from Thomas Edison's 1901 film Montreal Fire Department on Runners, which shows the 19th century building that formerly occupied the site before it burnt down in a fire.

Edison Residence by Kanva

Positioned in a heritage zone, the Edison Residence – named after the film maker – was limited to a material palette common in masonry so Kanva chose to experiment with photoengraving concrete to create a unique facade.

"The process of photoengraving concrete was selected for its sensitive properties; it does not overwhelm the viewer but rather invites the user to re-imagine a story, as they move past or through the building and the film stills progressively move in and out of focus," said the architects.

Edison Residence by Kanva

To create the effect, vertical striations are carved into unmasked areas of a panel to form a relief.

Masked sections are left in their original state, creating a dual-tone image that matches the photograph.

Edison Residence by Kanva

"As students occupy or visitors pass by the site, their proximity and angle relative to the facade, in addition to the speed at which they move, transform the way the sequence is viewed," the architects explained.

Windows on the front facade are also screen-printed with similar images so the sequence isn't broken.

Edison Residence by Kanva

The main entrance is accessed from the road via a porte-cochère tunnel typical of the city that leads under the first floor, also clad in the concrete panels and featuring a yellow ceiling.

"The primary entrance is through a porte-cochère, a contemporary tribute to Montreal's traditional method of building a protected passage for horse carriages, which offers an intimate approach to the building," the architects said.

Edison Residence by Kanva

The building is divided so communal areas including a lounge, a kitchen and bathroom facilities are located along the street facade.

Edison Residence by Kanva

Private bedrooms are accessed from a corridor running towards the back of the structure.

Six rooms are situated on the ground floor, the three floors above each contain eight rooms, creating space for 30 students in total.

Edison Residence by Kanva

Each student room features floor-to-ceiling built-in storage, which frames the bed along one wall and creates an alcove for a desk opposite.

Edison Residence by Kanva

Exposed concrete surfaces on the ceiling and walls are interspersed with white plastered sections, while a polished concrete floor runs throughout the building.

Edison Residence by Kanva

Yellow furniture, doors and sections of corridor match the tunnel ceiling and patchwork paving stones in the communal garden that wraps around the building.

Edison Residence by Kanva

Photography is by Marc Cramer.


Project credits:

Name: Edison Residence
Location: 3525 rue University, Montréal, QC
Architects: KANVA
Mechanical/Electrical Engineer: _bouthillette parizeau
Structural Engineer: NCK inc.
Landscape Architect: Vlan paysages
Contractor: KI
Photoengraved concrete supplier: Reckli, Solubrik, Saramac

Edison Residence by Kanva
Floor plans – click for larger image
  • tom

    I’ve photographed this building myself and these pictures have been altered. They have made the building longer, covered the side door of the building and changed the neighbours fence. What is the point of showing us an image that isn’t the actual building?

    • tudor

      It’s called a wide-angle lens. The building, windows and door are in the same place. Perhaps you can use a better camera next time. The fence in the back was a construction fence installed by us. Construction is over, the fence has been removed. Thank you.

      • Hugo

        Burn!

    • Chris MacDonald

      You don’t seem to know much about photography, if I’m honest.

  • Nate2002

    Eberswalde. With H&deM and Thomas Ruff. Been there. Done that.

    • ARB

      Eberswalde looks more successful since they used a retardant for the concrete “printing”, which meant there was a degree of unpredictability with the results and the whole facade was far less repetitious as a result. I like the idea, but this jut seems a bit monotonous.

      That said, the interior looks far more user-friendly and welcoming than Eberswalde, which is a bit like a multi-storey car park with books :(

  • ryan

    Lovely!