Forsyning Helsingør Operations Centre by Christensen & Co
Forsyning Helsingør Operations Center, Helsingør, Denmark, by Christensen & Co. Photo is by Niels Nygaard

Christensen & Co designs Corten cube for Danish utility company

Danish practice Christensen & Co have designed a Corten steel-clad cube in Denmark to house the offices of sustainable energy suppliers Helsingør Utility that blends in with the industrial structures that surround it.

Aptly named The Cube, the project was based on a concept of "interdisciplinary collaboration", providing not only office space but a customer centre and exhibition areas all arranged around a full-height atrium space.

Forsyning Helsingør Operations Centre by Christensen & Co

"With its five floors, 24-metre height, square shape and rusty-red facade, The Cube is in architectural dialogue with the area's other large, geometric buildings", explained the practice.

"Sculptural, sharp and precisely designed, it establishes a strong and characteristic appearance experienced both from the outside, from above, and from a great distance."

Forsyning Helsingør Operations Centre by Christensen & Co

A deep cut-out in the base of the building leads through to a double-height reception and customer-care centre, from which visitors can "overlook the entire organisation in one glance".

"The Cube is an open and honest building that generously displays its at once beautiful and raw interior," said the practice.

Forsyning Helsingør Operations Centre by Christensen & Co

Staying true to the sustainable energy work of its users, the building has been designed to have minimal energy requirements, and to act as a means of teaching visitors about the work that goes on inside.

Excess heat from an adjacent wood-chipping plant helps to heat The Cube, and rainwater is collected on the roof and recycled for use in the building.

"The distinctive architecture and the design of the building supports the narrative about Helsingør municipality's sustainable supply technologies – from wastewater treatment to energy and waste handling," explained the architects.

Forsyning Helsingør Operations Centre by Christensen & Co

The facades are divided into sections based on the dimensions of the five millimetre-thick Corten-steel panels, which have been folded outwards to form fixed shutters in areas of direct sunlight.

Numerous vertical windows work together with the internal light well to create bright, airy office interiors, the finishes of which have been kept simple with exposed ducting.

Forsyning Helsingør Operations Centre by Christensen & Co

Rather than clutter the central atrium with circulation, two cores have been pushed to opposite corners of the building, housing staircases and lifts.

At the top of the building, an open roof-terrace with seating areas is shielded from the elements by a high parapet created by the Corten-steel panels, with openings matching those on the rest of the building.

Christensen & Co have previously used weathered steel to clad a soil treatment centre in Copenhagen, designed to look like piles of mud.

More images and plans

Ground floor plan of Forsyning Helsingør Operations Centre by Christensen & Co
Ground floor plan
First floor plan of Forsyning Helsingør Operations Centre by Christensen & Co
First floor plan