Cross-laminated timber new build next to original brick home

Aixopluc completes cork and cross-laminated timber extension to traditional Catalan house

Catalan architecture office Aixopluc replaced several improvised sheds and porches surrounding an old house in the city of Reus with an extension that utilises a similar palette of low-cost, lightweight building materials.

The 1,000-square-metre plot in Aixopluc's home city of Reus was owned by the client's father, who prior to his death had spent decades adding various ad-hoc structures to a traditional two-storey farmhouse.

Frontal view of the green-painted original home
Top image: a wooden building sits next to the original brick home. Above: the original brick structure has a green exterior and corrugated metal shades the entrance

The project takes its name, MAS JEC, from the word "mas" – used to describe this type of farmhouse in Catalonia – and an acronym of the names of the family which now lives there.

Aixopluc was tasked with reorganising the site to create a range of accommodation, including renovating the mas building and creating a more formal extension containing living spaces for the family of three.

Corrugated metal supported by scaffolding top brick and wooden structures
Lightweight building materials are used to create roofs and shading elements

Since the mas was built, the site had been subsumed into the city's urban sprawl. It is now enclosed on the northern and northwestern sides by apartment blocks that shelter it from the summer sun and strong mistral winds.

The site's distribution of light and shade informed the design proposal, along with the clients' request for a single-storey dwelling that would be more comfortable and accessible as they grow older.

Red and grey gravel create paths around the structures
Tall poles are organised along paths around the footprint of the design

The first decision to be made was whether to demolish and replace the existing house, which was unsuited to the clients' needs. For sentimental reasons, the mas was kept intact and a new structure was proposed that maintains the character of the fondly remembered outbuildings.

"The value of this place was not the existing main house," claimed Aixopluc. "Although its structure was in quite good shape, what made it inhabitable were its self-built garden structures."

"We needed to find a way to upcycle these structures and add some more inhabitable air among them."

The extension occupies the shaded area to the northwest of the main house. The sheltered location creates a microclimate that prompted the architects to propose a lightweight construction that opens up to receive the best of the westerly light.

Terrazzo flooring runs through the original building
The open interior allows northwesterly light to fill the space

The main structure is made from cross-laminated timber panels that were prepared off site and erected in just two weeks.

The building is topped with a corrugated metal roof supported by slender steel poles, giving it the appearance of a porch or one of the sheds built by the owner's father.

cross laminated timber is used in the multi use kitchen diner space, MAS JEC by Aixopluc
Cross-laminated timber clads the interior of the new build

The site's unusual climatic conditions also informed the house's internal arrangement and the choice of cladding materials.

The bedrooms are located on the northeast side to catch the low morning sun in winter, and are covered in thick cork panels to insulate them at night.

Stone sink and timber table inside the open plan kitchen diner
The exposed cross-laminated timber cladding creates a comfortable internal temperature

The kitchen on the building's western side receives afternoon sun in winter. The timber panels are left exposed here as their thermal mass ensures a comfortable internal temperature.

Inside the house, wood is used for almost every surface, including the floors, ceilings and fitted cabinetry. Bench seating and even the dining table are made from the same laminated wooden boards.

Openings between the different areas, as well as some of the windows to the outside, feature rounded corners that are echoed in the handles of the cupboards and sliding doors.

cross laminated timber window openings are rounded framing the exterior
Rounded window openings reflect cabinetry and handle details

Renovations undertaken inside the mas included removing many of the internal partitions and part of the first floor to create an open, multifunctional space.

"We erased any trace of programme or specific use inside the mas," said the architects, explaining that the house could be occupied by the clients' daughter in the future.

Built in sofa with pale upholstery sits below large square windows by Aixopluc
Cork walls and floors in the living area divide the open plan design

"Kitchen, gone. Bathrooms, gone. Rooms, gone. First floor, half gone," they added. "A space devoid of any programmatic constraint, just an interior. Not useless, but with no particular predetermined use. What were once small, dark rooms are turned, as if through some magic trick, into a tall, light tower."

A wood-burning stove was placed in the central double-height hall and small openings were added to improve ventilation. Externally, the mas was painted in a colour the client remembered from the first time he visited the site.

Pendant lighting fills the room and a wood burner sits a top the terrazzo floor
A wood burner sits within double-height space against bursts of timber

Aixopluc was founded by architect David Tapias and describes itself as "a team of architects committed to making the earth more inhabitable".

The architects work remotely but have an office in Reus, above which they created an experimental one-room apartment to showcase a modular furnishing system they developed.

The studio also collaborated with Brooklyn-based Fake Industries Architectural Agonism on the design of a holiday home in nearby Alforja, which features an entirely openable ground floor.

Photography is by José Hevia.

More images and plans

Ground floor plan of design by Aixopluc
First floor plan by Aixopluc
Section by Aixopluc
Section through original home by Aixopluc