Family house extension by Franz Architekten clad with diagonal strips of larch

Diagonal strips of wood clad the exterior of this annexe that Austrian studio Franz Architekten has added to a house in the suburbs of Vienna to make room for extra family members (+ slideshow).

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten

Vienna-based Franz Architekten designed the extension for an 80-year-old family home in Wienerwald and covered it with grey larch boards, contrasting with the white rendered facade of the existing house.

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten

Connected to the main building via a glazed corridor, the boxy two-storey extension provides more space to accommodate the children and grandparents of the family.

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten

The partially submerged lower level provides a home for the grandmother, but could be converted for other uses in the future, while the upper level is used as a playroom for the children and could be subdivided to create four smaller rooms.

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten

"The shape is caused by the desire to create four equivalent rooms, which specified the dimensions of the house," architect Erwin Stättner told Dezeen.

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten

A rectangular section appears to have been cut from the facade to allow for sliding doors and windows at the front of the playroom.

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten

This room is lined with spruce panels and features a child's swing suspended from the ceiling.

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten

The level below has an open-plan layout, with kitchen worktops and cupboards running along the far wall, while a yellow-painted bathroom creates a box in the centre of the space and separates the living area from the bedroom beyond.

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten

Clerestory windows bring extra light into the space from above, while the playroom overhead features a row of square skylights.

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten

Photography is by Kurt Kuball.

Here's a project description from Heimspiel:


Small steps

After, the young family were taken by the idea of a single-family house in the countryside. In the Wienerwald they found a little house in need of rehabilitation with a large garden. Prospective possibilities of enlargement were already investigated before buying the property. The lean budget required a high portion of own steps in renovating the old building and undertake thermal sanitation. Upon completion of sanitation, the second child had already been born, and thoughts regarding an annexe became more concrete. Also, the grandmother was taken into consideration.

Multi family house in Eichgraben by Franz Architekten