yHa architects repurposes Japanese rice mill into modern gallery space
Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects

yHa architects converts Japanese sake brewery building into tasting and exhibition space

Japanese studio yHa Architects has inserted a steel cuboid, wall and stairs inside this former rice mill in Saga Prefecture to create a sake tasting and exhibition space.

The gallery occupies one of many disused buildings relating to the sake brewing industry in the town of Kashima.

Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects

This renovation by yHa architects is the latest reinvention of the building, which was originally designed as a rice mill but more recently served as a warehouse.

Listed as a building of cultural significance within the town, the architects were not permitted to alter the exterior appearance so they focused their renovations internally.

Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects

A steel cuboid forms the building's entrance, acting as a bridge over a stream outside the door.

Inside, the addition of a new steel gallery structure modernises the space and creates distinct zones, while retaining views of the original wooden structure.

Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects

Using the full height of the former mill, the architects also created a mezzanine level where visitors can get a closer view of the ageing structure or peer down into its modern addition.

Square openings cut into all sides of the steel cuboid create a variety of viewpoints for visitors.

Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects

Originally constructed for the Fukuchiyo sake brewery in the 1920s, the building had become structurally unstable.

To resolve this, the architects attracted steel-plated ribs to the existing wooden frame – stabilising the structure while having minimal visual impact.

Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects

The architects used steel not only for its structural properties, but to contrast the warm-toned timber of the building's existing frame.

Japanese studio CAPD recently completed a similar conversion, renovating a house in Tokushima Prefecture by using large wooden boxes to creates rooms and a mezzanine.

Photography is by Y. Harigane

More images and plans

Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects
Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects
Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects
Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects
Short section
Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects
Long section
Fukuchiyo sake brewery by yHa Architects
Ground floor plan