Estación San José by FRPO

FRPO drapes metal screen over concrete car park and co-working space in Mexico

Estación San José is a concrete car park and co-working space topped by a public park, designed by Spanish architecture studio FRPO for Toluca de Lerdo in Mexico.

Set in the centre of the city, the rooftop park is publicly accessible and has panoramic views of the capital of the Estado de Mexico.

Estación San José is a car park and co-working space
Estación San José has a raw concrete frame

Built on a former car park, Estación San José is designed as a venue that can connect the historic city centre and the nearby university district without taking away the site's original facilities.

The eight-storey building has a concrete frame wrapped in a permeable screen of metal mesh that extends all the way up as a screen around the park.

Perforated metal screen over a car park in Mexico
A perforated metal facade screens the building

Cut-out sections in the perforated metal facade frame different views at each level.

"A gentle lightweight metallic skin encloses the volume, framing the most appreciated views: the Cathedral, the Cosmovitral and the Nevado de Toluca volcano," said FRPO.

Exterior view of the Estación San José
Cutouts in the facade frame views of the city

The concrete slab superstructure has been left raw, with glimpses of the slim pillars and beams through the metal. Light filters through to the interiors, unobstructed by concrete outer walls.

On is lower levels, Estación San José is split in half, with the multi-storey car park connected by ramps on one side.

Estación San José interior feature concrete pillars and beams
Light filters in through the metal screen into the interiors

A combination of spaces, which are still being fitted out, will occupy the other side. FRPO said the mixed-use building is intended as a "new cultural, economic and activity hub" for the city.

Floor plans are designed to flexible, with room for shops, cafes and cultural spaces alongside co-working offices.

Concrete super structure and perforated metal facade
The eight-storey building has views out over the city

The smaller two top floors rise above the open-air parking space at the top of the car park and will contain more meeting rooms and shared desk set-ups.

A large spiral staircase leads up to the park on the top floor.

Rooftop park of car park and co-working space
The rooftop will be planted with trees

Founded by Fernando Rodriguez and Pablo Oriol, FRPO is an architecture office based in Madrid. Previous projects include a housing block with rotating concrete shutters and a concrete pool house.

More car parks with perforated metal facades include Haptic Architects' design for London's Olympic Park and a Lego-themed car park in Denmark by CEBRA.

Photography is by LGM Studio.


Project credits:

Client: Private
Project leaders: Pablo Oriol, Fernando Rodríguez
Collaborators: Francisco Díaz, Ricardo González, Ana Suárez-Anta, Esther Ibáñez, Jaime Hortal
Consultants: Axiom Ingeniería, Pablo Urbano, Antemio Vargas
Model: FRPO, Ctrl X